Αν και ξεχασμένο για πολλά χρόνια, το πλιγούρι έχει επιστρέψει δυναμικά στην ελληνική κουζίνα, ως συστατικό σε διάφορα μαγειρευτά φαγητά και σαλάτες.

Πρόκειται για ένα προϊόν δημητριακών, που προκύπτει από σπασμένους κόκκους σκληρού -συνήθως- σιταριού, το οποίο βράζεται, αφυδατώνεται και τεμαχίζεται.

Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, το πλιγούρι θεωρείται προϊόν ολικής άλεσης, καθώς κατά την επεξεργασία του αφαιρείται μικρή μόνο ποσότητα από το πίτουρο του σιταριού. Έτσι, αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ.

Επιπλέον, το πλιγούρι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως έχει χαμηλότερη θερμιδική αξία συγκριτικά με το ρύζι ή τα ζυμαρικά, γεγονός που του προσδίδει ένα ακόμη διατροφικό πλεονέκτημα.
Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι βρασμένο πλιγούρι αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, έναντι 250 που μας προσφέρει η αντίστοιχη ποσότητα καστανού ρυζιού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr