Οι θερμίδες που μπορεί να προσλάβουμε από τα ροφήματα καφέ είναι πολλές φορές δυνατό να αποτελούν μια κρυφή θερμιδική παγίδα για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρους και όχι μόνο.
Ένα κλασσικό παράδειγμα αποτελούν τα διάφορα ροφήματα καφέ τύπου – ccino. Αν δούμε την επιμέρους σύσταση ενός τέτοιου ροφήματος, θα παρατηρήσουμε ότι πολλές φορές μπορεί να ξεπερνάει και τις 300 θερμίδες, δίνοντάς μας αρκετή ζάχαρη και λιπαρά.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους κυμαίνεται συνήθως περί τις 1300 – 1700 θερμίδες, αντιλαμβάνεστε ότι ένα δροσιστικό κατά τα άλλα ρόφημα μπορεί να σας κοστίσει το 20 % των συνολικών θερμίδων που πρέπει να προσλάβετε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας! Μιλάμε δηλαδή για ένα μικρό γεύμα και όχι απλά ένα ρόφημα.

Αν λοιπόν θέλετε να δροσιστείτε και να πιείτε τον καφές σας κινηθείτε παραδοσιακά. Ένας δροσερός frappe με όσο το δυνατόν λιγότερο γάλα και ζάχαρη, χωρίς τις κρέμες και το αφρόγαλα ενός freddo ή τα λιπαρά και τις θερμίδες ενός ροφήματος τύπου ccino, είναι ο καλύτερος συνοδοιπόρος στη δίαιτά σας.

Από το Χάρη Γεωργακάκη
Διευθυντή επιστημονική ομάδας και διατροφικού portal «Νέα Διατροφής»