Ποια είναι τελικά η καλύτερη δίαιτα

Τεράστιος αριθμός άρθρων, τόσο επιστημονικών όσο και εμπορικών, έχει γραφτεί σχετικά με το ποια δίαιτα είναι περισσότερο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους.
Κατά καιρούς, πολλές δίαιτες, με διαφορετική σύσταση –χαμηλών υδατανθράκων, χαμηλών λιπαρών, πρωτεϊνικές-, έχουν απασχολήσει έντονα τους επιστήμονες και τους καταναλωτές, με τους πρώτους να πραγματοποιούν μελέτες ώστε να εξετάσουν εάν η μία υπερέχει έναντι της άλλης, και τους δεύτερους να τις δοκιμάζουν όλες, αποσκοπώντας σε μόνιμη λύση στο πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους.

Αν και υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που υποστηρίζουν πως η σύσταση της δίαιτας μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά της, μέσω βιοχημικών ή συμπεριφοριστικών μηχανισμών, φαίνεται τελικά ότι ο παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η συμμόρφωση του ατόμου. Με λίγα λόγια, η καλύτερη δίαιτα είναι εκείνη που μπορεί να τηρήσει το άτομο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Είναι γνωστό ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσα από τη δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, όταν δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνονται μέσω της τροφής είναι λιγότερες από εκείνες που δαπανά το άτομο συνολικά μέσα στην ημέρα. Κι ενώ λοιπόν, όλες οι δίαιτες αδυνατίσματος, ανεξάρτητα από τη σύστασή τους σε μακροθρεπτικά συστατικά, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να δημιουργήσουν ενεργειακό έλλειμα, ο παράγοντας που θα καθορίσει το αποτέλεσμα είναι τελικά το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί κανείς να εφαρμόσει καθεμιά από αυτές, προκειμένου να πετύχει το εν λόγω έλλειμα.

Επομένως, γίνεται φανερό ότι μόνο ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις συνήθειες κάθε ατόμου, μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού βάρους και διατήρησή του σε βάθος χρόνου, αφού είναι πιο ρεαλιστικό και πιθανότερο να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ξεχάστε λοιπόν τις «διάσημες δίαιτες» ή τα διατροφικά σχήματα που έρχονται «στη μόδα» κατά διαστήματα και στοχεύστε σε αλλαγή των δικών σας διατροφικών συνηθειών με στόχο την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, που θα συμβάλλει στην αποτελεσματική και μακροχρόνια διαχείριση του βάρους σας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr