Ποια η σχέση του νερού με την απώλεια βάρους

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics, δείχνει πως η αύξηση της κατανάλωσης νερού μπορεί να
συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, περιορίζοντας την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και νατρίου.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 18.300 ενήλικες από τους οποίους ζητήθηκε να ανακαλέσουν όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που είχαν καταναλώσει μέσα σε 2 μέρες, οι οποίες απείχαν μεταξύ τους χρονικά από 3 έως 10 μέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα καθαρού νερού που κατανάλωναν οι εθελοντές, ως ποσοστό της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης νερού από όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα.

Συνολικά, υπολογίστηκε πως οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4.2 φλιτζάνια νερού σε καθημερινή βάση, ποσότητα που αντιστοιχούσε στο 30% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης νερού. Ακόμη, η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη υπολογίστηκε στις 2.157 θερμίδες, με 125 να προέρχονται από κατανάλωση αναψυκτικών και ζαχαρούχων ροφημάτων και 432 από «ανθυγιεινά» σνακ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι εθελοντές που αύξησαν την κατανάλωση καθαρού νερού κατά ένα με τρία φλιτζάνια ημερησίως, μείωσαν αντίστοιχα τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά 68-205 θερμίδες και την πρόσληψη νατρίου κατά 78-235 mg ανά ημέρα. Επιπλέον, τα άτομα αυτά περιόρισαν την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης κατά 5-18 γραμμάρια.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, εάν τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιωθούν και από μελλοντικές μελέτες παρέμβασης, τότε η προώθηση της κατανάλωσης νερού θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει μια χρήσιμη στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης και τον περιορισμό της κατανάλωσης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από τους καταναλωτές.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr