Με τον όρο «μεταβολισμός» αναφερόμαστε στην ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός για τις βασικές βιολογικές του λειτουργίες, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων που «καίμε» καθημερινά.

Έτσι, η ενίσχυση του μεταβολισμού μπορεί να διευκολύνει μια προσπάθεια απώλειας βάρους κι όπως είναι αναμενόμενο η αναζήτηση τροφίμων και συστατικών που μπορούν να αυξήσουν τις «καύσεις» του οργανισμού προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Πράγματι, στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει αμέτρητα άρθρα που αναφέρονται σε διάφορα τρόφιμα, ροφήματα ή/και συστατικά, υποστηρίζοντας ότι ενισχύουν το μεταβολισμό και μπορούν να δώσουν μόνιμη λύση στο αδυνάτισμα. Ωστόσο, εξετάζοντας τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως η πλειοψηφία των εν λόγω ισχυρισμών δεν επιβεβαιώνεται.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί πως για ορισμένα συστατικά, υπάρχουν πράγματι μελέτες που δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορές που έχουν παρατηρηθεί, δε θα λέγαμε ότι είναι τέτοιου βαθμού, που να μπορούν να προκαλέσουν «ορατά» αποτελέσματα.

Επομένως, αν θέλετε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας, στοχεύστε σε συστηματική ενασχόληση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, που αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο για αύξηση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας δεν περιορίζονται μόνο στη ρύθμιση του βάρους, αλλά περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών δράσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και ευεξίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr