Ποια τρόφιμα φροντίζουν την υγεία της καρδιάς

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα σύνολο προβλημάτων υγείας, που συνδέεται στενά με τον τρόπο ζωής.
Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν οι διατροφικές συνήθειες, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως είναι για παράδειγμα τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε μερικά τρόφιμα και ομάδες τροφίμων, που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς, καθώς περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν συσχετισθεί με πολλαπλά οφέλη για τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος:

Λιπαρά ψάρια: Περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- επιλογές όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος. Τα λιπαρά ψάρια συγκαταλέγονται στις πλουσιότερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση και σχετίζονται με βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και διευκόλυνση της καλύτερης λειτουργίας των αγγείων.

Φρούτα & λαχανικά: Ιδιαίτερα πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, που αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Ακόμη, έχει φανεί πως ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, είναι πιθανόν να ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Βρώμη: Περιέχει μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών που ονομάζονται β-γλυκάνες. Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι οι β-γλυκάνες ασκούν υπολιπιδαιμική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης, με το όφελος μάλιστα, να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.

Ελαιόλαδο: Το «χρυσό» συστατικό της Μεσογειακής διατροφής είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και η κατανάλωσή του έχει συσχετισθεί με βελτίωση δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου όπως τα λιπίδια του αίματος σε κατάσταση νηστείας αλλά και μεταγευματικά, η αρτηριακή πίεση, η λειτουργία των αγγείων, και το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, περιέχει πολυφαινόλες, που ασκούν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνοντας έτσι την ενδοθηλιακή λειτουργία.

Ξηροί καρποί: Αποτελούν πηγές «καλών» λιπαρών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών με καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, παρέχουν σημαντικές ποσότητες του αμινοξέος αργινίνη, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των αγγείων, αυξάνοντας την ελαστικότητά τους και προστατεύοντας από τη δημιουργία θρόμβων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr