Ποια τρόφιμα περιέχουν καλό λίπος

H πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη, καθώς τα λιπαρά οξέα συμμετέχουν σε σημαντικές φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, δεν παύει να ισχύει ο «κανόνας του μέτρου», αφού η αυξημένη κατανάλωση λίπους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, λόγω της υψηλής ενεργειακής του πυκνότητας. Παράλληλα, η υψηλή πρόσληψη διαιτητικού λίπους έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, ο οποίος όμως αποδίδεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες λιπαρών, ενώ αντίθετα άλλες, φαίνεται ότι ασκούν προστατευτική δράση.

Έτσι λοιπόν, προκύπτει και ο διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών λιπαρών οξέων σε «κακά» και «καλά» λιπαρά, με τα trans και τα κορεσμένα να ανήκουν στην πρώτη ομάδα και τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα στη δεύτερη.

Ειδικότερα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συγκαταλέγονται στα χαρακτηριστικά εκείνα που «ανέδειξαν» τη Μεσογειακή Διατροφή σε καρδιο-προστατευτικό διατροφικό πρότυπο, αφού από νωρίς παρατηρήθηκε πως κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου με υψηλή κατανάλωση λίπους, το οποίο όμως αποτελούνταν σε μεγάλο ποσοστό από μονοακόρεστα λιπαρά, εμφάνιζαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων, συγκριτικά με λαούς της Βόρειας Ευρώπης, των οποίων η πρόσληψη λίπους περιλάμβανε κυρίως πηγές κορεσμένων λιπαρών.

Από τότε, πλήθος μελετών έχει συνδέσει τα μονοακόρεστα λιπαρά με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και αυξάνοντας τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, ειδικότερα δε όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων. Επιπλέον, έχει φανεί πως τα εν λόγω λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν και στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για άτομα που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Μεταξύ των κυριότερων πηγών μονοακόρεστων λιπαρών περιλαμβάνονται το ελαιόλαδο οι ξηροί καρποί, καθώς και ορισμένα σπορέλαια. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, προτείνεται τα μονοακόρεστα λιπαρά να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικά προσλαμβανόμενου λίπους της διατροφής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr