Η ημικρανία αποτελεί μια μορφή πονοκεφάλου, που εντοπίζεται στο μισό μέρος του κεφαλιού και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονο αίσθημα πόνου, ενώ συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία ή/και έμετο.

Τα τελευταία χρόνια, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι διατροφικές συνήθειες πιθανόν παίζουν κάποιο ρόλο, καθώς έχει φανεί ότι ορισμένα τρόφιμα ενδεχομένως «πυροδοτούν» την εμφάνιση ημικρανίας σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία. Ποια τρόφιμα, λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από ημικρανίες;

Αν και τα αποτελέσματα των μελετών παραμένουν προς το παρόν αντικρουόμενα, φαίνεται ότι το αλκοόλ, η σοκολάτα, το τυρί και τα παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα αποτελούν επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ημικρανίας. Ειδικότερα στην περίπτωση του αλκοόλ, το κόκκινο κρασί πιθανόν να είναι πιο επιβαρυντικό, ενώ από τα τυριά, τα υψηλής ωρίμανσης είναι εκείνα που έχουν συσχετισθεί ισχυρότερα με την εκδήλωση ημικρανίας.

Από την άλλη, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφεΐνη, είναι πιθανό να παρουσιάσουν ημικρανία εάν καταναλώνουν υψηλή ποσότητα ή απέχουν από αυτή. Άλλα συστατικά που έχουν συσχετισθεί με το πρόβλημα είναι το γλουταμινικό μονονάτριο, το οποίο περιέχεται σε προϊόντα σόγιας, επεξεργασμένα κρέατα και πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα νιτρώδη άλατα, που προστίθενται σε αλλαντικά και προ-μαγειρεμένα τρόφιμα.

Τέλος, η πολύωρη νηστεία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε εμφάνιση υπογλυκαιμίας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή ημικρανία, ενώ «κακή» συνήθεια είναι και η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, αφού ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr