Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology, συνδέει την υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α μέσω της δίαιτας, με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο επιδημιολογικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 173.229 εθελοντές για 24-26 χρόνια.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Α μέσω της διατροφής, είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, συγκριτικά με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης. Ακόμη, φάνηκε πως το μεγαλύτερο ποσοστό της προσλαμβανόμενης βιταμίνη Α, προερχόταν από φρούτα και λαχανικά και όχι από ζωικά προϊόντα ή συμπληρώματα. Από την άλλη, η υψηλή πρόσληψη καροτενοειδών όπως το λυκοπένιο, βρέθηκε επίσης να συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, τα παραπάνω ευρήματα προσφέρουν έναν ακόμη λόγο για συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, κυρίως από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr