Ποιο ρόφημα προστατεύει τον εγκέφαλό μας

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου. Ειδικότερα, φάνηκε πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και των επιπέδων ενός αντιοξειδωτικού συστατικού στον εγκέφαλο υγιών ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας.

Στη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, συμμετείχαν 60 υγιείς ενήλικες ηλικίας 69 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών οι οποίοι στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα γλουταθειόνης σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου.

Συνολικά φάνηκε πως μεταξύ των ενηλίκων που είχαν καταναλώσει γάλα πιο πρόσφατα, τα επίπεδα γλουταθειόνης στον εγκέφαλο ήταν υψηλότερα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παρατηρούμενα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς η γλουταθειόνη είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, το οποίο συνδέεται με διάφορες διαταραχές και χρόνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των νόσων Alzheimer και Parkinson.

Ωστόσο, σχολιάζουν πως η ακριβής επίδραση που μπορεί να ασκεί η κατανάλωση γάλακτος στον εγκέφαλο θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, μέσα από κλινικές μελέτες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr