Πολυακόρεστα λιπαρά- Απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή

Τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά. Από αυτά τα ω3 και ω6 λιπαρά αποτελούν κατηγορίες που παρά την χρησιμότητά τους ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και για το λόγο αυτό λέγονται απαραίτητα λιπαρά και πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρουμε μέσω της τροφής μας.
Συντελούν σημαντικότατες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, το σχηματισμό ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία και όχι μόνο.

ΠΗΓΕΣ:
Τα πολυακόρεστα περιέχονται σε φυτικές μαργαρίνες, σε φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, σε άγρια χόρτα όπως η γλιστρίδα και η αδράχλα, σε ψάρια – ιδιαιτέρως λιπαρά – όπως ο σολομός και στα θαλασσινά- , σε εμπλουτισμένα με ω3 – ω6 προϊόντα, όπως ψωμί και γαλακτοκομικά.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ: 
Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιέχει περίπου 10 % των ημερησίων θερμίδων σε πολυακόρεστα λιπαρά, δηλαδή περίπου 22 γραμμάρια την ημέρα .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ: 
Μαγειρικά έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά είναι κυρίως τα φυτικά έλαια, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο κ.α.. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν τα πιο ευαίσθητα στο μαγείρεμα λιπαρά. Η θερμική τους επεξεργασία προκαλεί μετατροπή τους σε trans λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία μας.
Κατά συνέπεια, σίγουρα τα προτιμάμε από τα έλαια που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά για το μαγείρεμα, αλλά υστερούν σε ανθεκτικότητα έναντι των αντίστοιχων ελαίων που περιέχουν πιο πολλά μονοακόρεστα όπως το ελαιόλαδο.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικότερα η παραμονή σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί αλλοιώσεις σε όλα τα μαγειρικά έλαια, σε άλλα λιγότερο σε άλλα περισσότερο.
Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να μειώσουμε το χρόνο έκθεσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιώντας το όποιο λάδι είτε ωμό είτε προς το τέλος του μαγειρέματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr