Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα και παιδί

Ένα πολύ συχνό ερώτημα που τίθεται από πολλούς γονείς είναι το κατά πόσο ένα παιδί μπορεί ή πρέπει να παίρνει κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, όταν η διατροφή του δεν είναι και πολύ σωστή.
Αυτό λοιπόν που θα πούμε είναι ότι
τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα για τα παιδιά. Συστήνονται σε περίπτωση που υπάρχει επαναλαμβανόμενα ανεπαρκής κατανάλωση τροφίμων όπως φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επίσης, αν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία αυξημένων αναγκών σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή μειωμένης απορρόφησης αυτών. Δίνονται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου. Μέγα-δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών για παράδειγμα (Α,D, K, E) μπορεί να είναι τοξικές για τον οργανισμό όπως επίσης και ιχνοστοιχεία σαν το σίδηρο και ψευδάργυρο.

Ένα παιδί με ισορροπημένη διατροφή, που έχει τρία τουλάχιστον γεύματα ημερησίως, τρώει φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, έχει σωστή κατανάλωση κρεατικών και ψαρικών, όσπρια και λαδερά δύο φορές την εβδομάδα, δεν θα χρειαστεί να υπέρ-καλύψει τις ανάγκες του με ένα συμπλήρωμα. Η προτεραιότητα μάς είναι πάντα η διατροφή να είναι τέτοια ώστε να προσφέρει στο παιδί τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Τέλος, υπάρχουν έρευνες που δηλώνουν ότι ακόμα και παιδιά που έπαιρναν συμπληρώματα, εμφάνισαν περίπου τα ίδια επίπεδα σε θρεπτικά συστατικά με παιδιά που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr