Η διατροφή μιας γυναίκας πριν τη σύλληψη αποτελεί βασικό κομμάτι της προετοιμασίας για μια εγκυμοσύνη.

Και αυτό, γιατί παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και η θρεπτική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας είναι κρίσιμοι, τόσο για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγιή έκβαση της κύησης, όσο και για τη μετέπειτα υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Συνεπώς, σε περίπτωση όπου μια γυναίκα προγραμματίζει μια κύηση, είναι σημαντικό να υιοθετήσει ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, το οποίο θα παρέχει επαρκείς ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα ήδη από τα πρώτα στάδια μετά τη σύλληψη. Παρακάτω θα δείτε 2 από αυτά:

Φυλλικό οξύ:
Οι ανάγκες σε φυλλικό οξύ αυξάνονται κατά 50% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στο έμβρυο, όπως είναι για παράδειγμα ο ατελής σχηματισμός της σπονδυλικής στήλης ή του εγκεφάλου, τα οποία μάλιστα, εμφανίζονται σε πολύ αρχικό στάδιο της κύησης, όταν η μέλλουσα μαμά ίσως δε γνωρίζει ακόμη ότι είναι έγκυος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος πριν την έναρξη της κύησης. Στις πλουσιότερες πηγές του περιλαμβάνονται τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το αβοκάντο, το καλαμπόκι, ο αρακάς και ο χυμός πορτοκαλιού, καθώς και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Σίδηρος: Πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, σιδηροπενία ή και σιδηροπενική αναιμία. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι αποθήκες σιδήρου της μητέρας πριν τη σύλληψη συνδέονται στενά με την πιθανότητα εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας στην εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Έτσι, η επαρκής πρόσληψη σιδήρου πριν τη σύλληψη μπορεί να ενισχύσει τις αποθήκες της μέλλουσας μητέρας, προετοιμάζοντας τον οργανισμό της για την επερχόμενη κύηση και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr