Πόνος στα πόδια – Έτσι θα ανακουφιστείτε!

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει πόνο στα πέλματα ή τις φτέρνες μας. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια προπόνηση ή αν στέκεστε για πολλές ώρες όρθιος ή αν κουβαλάτε βάρος.

Η πίεση μπορεί να βλάψει ή να σχίσει τον ιστό που καλύπτει τα οστά στη βάση του ποδιού, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.

Εδώ έχουμε μερικές ασκήσεις και συμβουλές που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή στα πέλματα των ποδιών και τις φτέρνες σας, καθώς και συμβουλές για να μην επαναληφθεί.
Ωστόσο, εάν ο πόνος ή η κούραση είναι έντονοι ή επαναλαμβανόμενοι, σας συμβουλεύουμε να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

 

Τέντωμα πετσετών

Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σας ίσια. Τυλίξτε μια πετσέτα, κρατήστε την και από τις δύο πλευρές και τοποθετήστε την στο πέλμα του ποδιού σας.

Τραβήξτε την προς το μέρος σας απαλά για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε την άσκηση 2 με 4 φορές.

Τέντωμα στα δάχτυλα

Καθίστε σε μια καρέκλα, απλώστε τα πόδια σας με τα πόδια στο πάτωμα. Με το χέρι σας, κρατήστε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας και φέρτε το πάνω και πίσω. Επαναλάβετε 2 έως 4 φορές, αρκετές φορές την ημέρα.

Κάντε μασάζ στην καμάρα του ποδιού σας

Μπορείτε να το κάνετε όρθια ή καθιστή. Ακουμπήστε το πόδι σας σε μια μικρή μπάλα ή ένα παγωμένο μπουκάλι νερό (το κρύο θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή).

Κυλήστε το αντικείμενο αργά από το πέλμα του ποδιού σας μέχρι το πίσω μέρος της φτέρνας σας. Επαναλάβετε 10 φορές σε κάθε πόδι μία φορά την ημέρα.

Τεντώστε το πέλμα του ποδιού σας

Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, τεντώστε το πόδι σας λυγίζοντας το πάνω-κάτω τουλάχιστον 10 φορές πριν σηκωθείτε.

 

Τυλίξτε μια πετσέτα στο πάτωμα

Καθίστε και απλώστε μια πετσέτα στο πάτωμα. Τοποθετήστε το πέλμα του ποδιού σας πάνω του και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας για να προσπαθήσετε να το βάλετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας και να το κυλήσετε.

Λυγίστε τα δάχτυλα των ποδιών σας

Τοποθετήστε τις φτέρνες σας στο πάτωμα. Ανασηκώστε ελαφρά τα δάχτυλα των ποδιών σας και λυγίστε τα προς τα κάτω. Κρατήστε τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, λυγίστε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 5 φορές.

Συμβουλές 

Μην τσιμπάτε τις γωνίες του σεντονιού σας κάτω από το στρώμα. Προσπαθήστε να κρατάτε χαλαρά τα σεντόνια ή τα καλύμματα όσο κοιμάστε. Εάν το σεντόνι είναι άκαμπτο, τα πόδια σας θα είναι σε μυτερή θέση.

Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε σκληρές επιφάνειες

Να έχετε πάντα παντόφλες δίπλα στο κρεβάτι σας. Μην περπατάτε χωρίς αυτές, ειδικά αν είναι τα πρώτα βήματα όταν σηκώνεστε το πρωί.

Εφαρμόστε πάγο μετά από άσκηση ή σωματική δραστηριότητα

Γεμίστε μια υφασμάτινη σακούλα με πάγο και τοποθετήστε την στην επώδυνη περιοχή τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα για 15 λεπτά.

Φορέστε παπούτσια με χαμηλά τακούνια και χοντρές σόλες

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών λέει ότι η σωστή στήριξη και εφαρμογή είναι σημαντικά για την αποφυγή του πόνου στη φτέρνα και την πρόληψη άλλων τραυματισμών που σχετίζονται με την άσκηση.

Βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι έχει μια ορθοπεδική σόλα στο εσωτερικό για να παρέχει πρόσθετη αντικραδασμική προστασία.