Ο decaf στιγμιαίος καφές αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια για όσους δεν «σηκώνουν» ή δεν πρέπει να καταναλώσουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης και θέλουν να πιούν ένα frappe ή ένα ζεστό στιγμιαίο καφέ.

Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ροφήματος, το οποίο διατηρεί το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του καφέ και μετά την αφαίρεση της καφεΐνης. Η αφαίρεση αυτή γίνεται σήμερα με ένα απόλυτα φυσικό τρόπο που ονομάζεται αποκαφεϊνοποίηση.

Η αποκαφεϊνοποίηση, είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, σήμερα γίνεται με τον πιο φυσικό τρόπο, που δεν είναι άλλος από τη χρήση νερού.

Οι κόκκοι του καφέ βυθίζονται σε αυτό, οι πόροι τους ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία σιγά σιγά απομακρύνεται. Το διάλυμα που προκύπτει περνάει από ειδικά φίλτρα ώστε να απομακρύνεται εντελώς η καφεΐνη. Οι κόκκοι του καφέ στεγνώνουν και είναι έτοιμοι για καβούρδισμα, διατηρώντας αναλλοίωτο το άρωμα και η γεύση του καφέ.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr