Το συκώτι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Θεωρείται το «μεταβολικό μας εργαστήριο», καθώς από αυτό περνούν

σχεδόν όλες οι ουσίες που εισέρχονται στο σώμα μας, προκειμένου άλλες να χρησιμοποιηθούν και άλλες να απομακρυνθούν. Ένα υγιές συκώτι μας βοηθάει να απομακρύνουμε καλύτερα και πιο άμεσα τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και να έχουμε μια καθημερινή φυσική αποτοξίνωση.

Η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να διατηρούμε το συκώτι μας σε καλή κατάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα πολλών που δεν είναι άλλο από τον καφέ, συμβάλλει στην καλύτερη ηπατική λειτουργία, τη μείωση του λίπους που υπάρχει σε αυτό (που δυσχεραίνει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του), ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μειώνει και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει για αυτό το αλκοόλ.

Για του λόγου το αληθές με βάση αποτελέσματα μιας μεγάλης μεταανάλυσης, η οποία περιλάμβανε σειρά επιμέρους μελετών, έλαβε υπ’ όψη 355 επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Gastroenterology & Hepatology, διερευνήθηκε η επίδραση του καφέ στο ήπαρ σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές στο συκώτι σε άτομα που έπιναν καφέ ήταν σημαντικά χαμηλότερος.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από οφέλη που φαίνεται να έχει ο καφές για την υγεία μας, τα οποία οφείλονται στο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά περιεχόμενό του. Γνωρίζουμε σήμερα ότι είδη καφέ όπως για παράδειγμα ο ελληνικός, που μπορεί εύκολα να μπει στην καθημερινότητά μας, ακόμη είτε το πρωί είτε ακόμη και ως χωνευτικός μετά από τα γεύματά μας, εμπεριέχουν μια σειρά αντιοξειδωτικών, όπως τα χλωρογενικά οξέα και οι μελανοϊδίνες, τα οποία σχετίζονται με την καλύτερη μας υγεία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr