Πώς η διατροφή σχετίζεται με τους πόνους της περιόδου

Η δυσμηνόρροια είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ο όρος αυτός, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους λεγόμενους πόνους περιόδου, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά έντονοι, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα της γυναίκας. Ερευνητικά δεδομένα από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, δείχνουν πως ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες πιθανόν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα προσταγλανδινών που «ευθύνονται» εν μέρει για τους πόνους περιόδου. Έτσι, η κατανάλωση δίαιτας που περιλαμβάνει πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά και ορισμένοι ξηροί καρποί, μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά.

Από την άλλη, θετική φαίνεται να είναι και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και τροφίμων που συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, όπως τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Τέλος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν πλούσιες πηγές ασβεστίου, είναι πιθανό να δρουν ανακουφιστικά, όπως και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr