Πώς η άσκηση συνδέεται με τη μακροζωία

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, δείχνει ότι ακόμη και 10 λεπτά ελαφριάς άσκησης καθημερινά, συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 3.000 ενήλικες 50-79 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να φορέσουν συσκευές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας για επτά συνεχόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, υπολογίστηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας για τα επόμενα οκτώ έτη.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου κατά το παραπάνω διάστημα ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος στα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τρεις φορές μεγαλύτερος σε όσους είχαν μέτρια επίπεδα άσκησης, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας. Επιπλέον, συγκρίνοντας άτομα με παρόμοια επίπεδα άσκησης, φάνηκε ότι όσοι κινούνται περισσότερο, πλένοντας για παράδειγμα τα πιάτα ή σκουπίζοντας, τείνουν να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Συνολικά, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι ακόμη και 10 λεπτά ελαφριάς άσκησης ανά ημέρα έχουν θετική επίδραση, ενώ εάν αντικατασταθούν 30 λεπτά καθιστικής δραστηριότητας από άσκηση μέτριας προς υψηλής έντασης, το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr