Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, φαίνεται ότι η

δραστηριότητα συγκεκριμένων ομάδων βακτηρίων του εντέρου πιθανόν να «ευθύνεται» για το γεγονός ότι ορισμένα άτομα δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, παρά την προσκόλλησή τους σε πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα βακτηρίων της εντερικής μικροχλωρίδας από 26 ενήλικες. Συνολικά, παρατήρησαν ότι η σύνθεση των βακτηρίων των εθελοντών που δυσκολεύονταν να μειώσουν το σωματικό τους βάρους ήταν διαφορετική, συγκριτικά με εκείνη όσων είχαν πετύχει απώλεια βάρους. Επιπλέον, η αυξημένη ικανότητα αξιοποίησης ορισμένων υδατανθράκων από συγκεκριμένα είδη βακτηρίων της εντερικής μικροχλωρίδας βρέθηκε να συνδέεται με τη δυσκολία απώλειας βάρους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η εντερική μικροχλωρίδα πιθανόν να αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα της ικανότητας του οργανισμού να χάνει βάρος ως αποτέλεσμα υιοθέτησης αλλαγών στις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα μια μικρής μελέτης και συνεπώς απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου που μπορεί να παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στην απώλεια βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr