Πώς η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους

Νέα μελέτη, που θα παρουσιαστεί σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, δείχνει πως η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 25.394 άνδρες και 100.796 γυναίκες, οι οποίοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε τέσσερα χρόνια.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές που κατανάλωναν καθημερινά 30 γραμμάρια ξηρών καρπών είχαν χαμηλότερη πιθανότητα να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος ή να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Επιπλέον, η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, τηγανιτής πατάτας, γλυκών ή σνακ όπως τα πατατάκια από μία μερίδα ξηρών καρπών, βρέθηκε να συνδέεται με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, οι καταναλωτές συχνά θεωρούν πως οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, με αποτέλεσμα να μην τους συγκαταλέγουν στα υγιεινά σνακ. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της υγείας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr