Πώς η παλέτα της φύσης επιδρά στην υγεία μας

Νομίζετε ότι το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών είναι άσχετο με τι θρεπτική τους αξία; Αν ναι, κάνετε λάθος. Ας δούμε κάποιες επίκαιρες ερωτήσεις που αφορούν το χρώμα των φρούτων και λαχανικών και θα σας δείξουν τι να επιλέγετε ανάλογα με το χρώμα του.

1. Που οφείλουν τα λαχανικά το χρώμα τους;

Το χρώμα των λαχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα τρόφιμα, οφείλεται σε συστατικά τους – ουσίες, οι οποίες έχουν έντονο χρώμα, και παίζουν το ρόλο της χρωστικής. Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι τα καροτενοειδή (που προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα), πολυφαινόλες (που προσδίδουν το κόκκινο χρώμα), ανθοκυανίνες (που προσδίδουν το μωβ χρώμα) και πολλές άλλες. Αρκετές από αυτές τις ουσίες μάλιστα που με φυσικό τρόπο χρωματίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων για να προσδίδουν το χρώμα που θέλουμε σε άλλα τρόφιμα.

2. Τα έντονα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά (π.χ., πιπεριές, καρότα) είναι και τα πλουσιότερα σε θρεπτικές ουσίες;

Τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους σε δύο βασικές κατηγορίες συστατικών: τα καροτενοειδή και τις πολυφαινόλες. Και οι δύο κατηγορίες συστατικών αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά. Τα κόκκινα έχουν ως βασικό σημείο εστίασης της προστατευτικής τους δράσης το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ τα πορτοκάλι – κίτρινα πέρα των άλλων συμβάλουν στην καλή υγεία των ματιών μας λόγω της λουτείνης που περιέχουν.

3. Τι μας προσφέρουν τα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι κλπ)

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν σουλφοραφάνη, ισοθειοκυάνιο και ινδόλες, τα οποία σύμφωνα κινητοποιούν τα γονίδια του συκωτιού να δημιουργούν ενώσεις που διασπούν καρκινογόνα χημικά, προσφέροντας έτσι μια φυσική αποτοξίνωση. Σε πολλές περιπτώσεις λαχανικών βέβαια, το πράσινο χρώμα οφείλεται στο ότι οι χρωστικές τους απλά επικαλύπτονται από τη χλωροφύλλη, μια έντονα πράσινη χρωστική.

4. Οι διαφορές των χρωμάτων ισχύουν και για τα φρούτα;

Ισχύουν για τα περισσότερα πρωτογενή – μη επεξεργασμένα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, άρα και για τα φρούτα.

5. Ποιο χρώμα λαχανικών και φρούτων να προτιμάμε;

Εξαρτάται τι θέλουμε. Αν μιλάμε για την καρδιά μας προτιμάμε τα κόκκινα. Αν μιλάμε για τα μάτια μας τα κίτρινα – πορτοκαλί. αν μιλάμε για το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα μωβ, ενώ αν μιλάμε για την αποτοξίνωση του οργανισμού τα πράσινα. Γενικότερα όμως, ανεξάρτητα χρώματος, τουλάχιστον μια μεγάλη σαλάτα ημερησίως από λαχανικά εποχής, είναι απαραίτητη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr