Πώς η σύσταση του λίπους που τρώμε σχετίζεται με καταστάσεις φλεγμονής

Η σύσταση της δίαιτας σε λίπος φαίνεται να επιδρά σημαντικά στην κλινική εικόνα της φλεγμονής, η οποία συνοδεύει ποικίλες παθολογικές καταστάσεις.

Σε μια μελέτη σε ανθρώπους φάνηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση 18 γραμμαρίων/ημέρα ιχθυελαίου πλούσιου σε εικοσαπεντανοϊκό και δοκοσαεξανοϊκό οξύ για έξι εβδομάδες ελάττωσε την ικανότητα παραγωγής των φλεγμονωδών μεσολαβητών IL-1α και β, καθώς και του TNF-α και β. Μάλιστα, η παρούσα επίδραση ήταν εμφανής και μετά από 10 εβδομάδες μετά τη διακοπή της συμπληρωματικής χορήγησης αυτών. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα σημειώθηκαν από τη συμπληρωματική χορήγηση αυτών και σε άτομα που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια παθολογική κατάσταση που συχνά συνοδεύεται από φλεγμονή.

Επίσης, το ελαιόλαδο φαίνεται να ασκεί προστατευτικές δράσεις έναντι της φλεγμονής. Μάλιστα, στη Μεσόγειο όπου η κατανάλωση ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σημαντικά μικρότερη.

Μια διατροφή πλούσια σε ψάρια και ελαιόλαδο φαίνεται να προστατεύει έναντι της φλεγμονής και των νόσων όπου αυτή απαντάται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr