Πώς η βραδινή άσκηση επηρεάζει τον ύπνο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Experimental Physiology, η υψηλής έντασης άσκηση για 30 λεπτά αργά το απόγευμα, δε φαίνεται να

έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο, ενώ είναι πιθανό να ελαττώνει και το αίσθημα πείνας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 11 άνδρες μέσης ηλικίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν προπόνηση υψηλής έντασης το πρωί (6:00-7:00 π.μ.), το μεσημέρι (14:00-16:00 μ.μ.) ή αργά το απόγευμα (19:00-21:00 μ.μ.). Η προπόνηση περιλάμβανε ποδηλασία, με 6 σπριντ διάρκειας ενός λεπτού και ενδιάμεσα διαλείμματα τεσσάρων λεπτών. Πριν και μετά την άσκηση έγινε αιμοληψία για τον προσδιορισμό ορμονών που συνδέονται με την όρεξη, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου πραγματοποιήθηκαν τεστ για την αξιολόγηση της ποιότητάς του.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως η βραδινή άσκηση, όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, αλλά βρέθηκε να συνδέεται με μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων γκρελίνης, ορμόνης που ασκεί ορεξιογόνο δράση. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως μία μεμονωμένη βραδινή προπόνηση δεν οδήγησε σε ελάττωση του αισθήματος πείνας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μελέτη με μικρό αριθμό εθελοντών που εξέτασε την επίδραση μίας προπόνησης. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως ακόμη και το βράδυ αποτελεί μια κατάλληλη χρονική στιγμή για άσκηση και συνεπώς οι ενήλικες που δεν έχουν ελεύθερο χρόνο νωρίτερα μέσα στη μέρα δε θα πρέπει να αποθαρρύνονται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr