Η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος πριν τη σύλληψη και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποτελεί παγκόσμια σύσταση για κάθε υποψήφια μητέρα με σκοπό να προληφθούν δομικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μιας εργαστηριακής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Epigenetics. Η μελέτη αυτή εξέτασε την επίδραση μιας δίαιτας υψηλής σε φυλλικό οξύ κατά το ενδομήτριο περιβάλλον, αλλά και κατά τα πρώτα στάδια της ζωής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυλλικό οξύ μετά τη γέννηση μπορεί να προλαμβάνει την εμφάνιση παχυσαρκίας που μπορεί να επάγεται από την αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος κατά την ενδομήτρια ανάπτυξη.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η αυξημένη πρόσληψη αυτού κατά τα πρώτα στάδια της ζωής επάγει επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή μοριακές αλλαγές στα γονίδια χωρίς αλλαγές στη αλληλουχία του DNA, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να διαφοροποιούν τους υποθαλαμικούς μηχανισμούς που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής.

Η πρόσληψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερδόσεων αυτών, καθώς δεν γνωρίζουμε πως μπορούν να επηρεάζουν το επίπεδο υγείας του αναπτυσσόμενου εμβρύου άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr