Πρόκειται για ένα ερώτημα που «βασανίζει» πολλούς γονείς, οι οποίοι προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατανάλωση γλυκών από τα παιδιά τους. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα γλυκά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή/ και λιπαρά, τα οποία όταν υπερκαταναλώνονται μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και της πιθανότητας εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.

Με ποιο τρόπο μπορείτε, λοιπόν, να περιορίσετε την κατανάλωση γλυκών στα παιδιά; Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ακόμη κι αν χαρακτηρίζονται ως «ανθυγιεινές» επιλογές, τα γλυκά δεν αποτελούν «απαγορευμένα» τρόφιμα και μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.
Αναφορικά με την ποσότητα, θα λέγαμε πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας. Καθώς όμως πρόκειται για τρόφιμα που είναι φτωχά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν «κενές» θερμίδες, θα ήταν καλό να καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα και λίγες φορές την εβδομάδα.

Στην προσπάθεια ελέγχου της κατανάλωσης γλυκών θα μπορούσε να συμβάλλει η χρήση κανόνων που θα καθοριστούν σε συνεργασία με τα παιδιά και θα πρέπει να τηρούνται από όλη την οικογένεια. Έτσι, θα πρέπει κι εσείς να δώσετε το καλό παράδειγμα βάζοντας μέτρο στην κατανάλωση γλυκών και εφαρμόζοντας τους κανόνες που ζητάτε από το παιδί σας να ακολουθήσει.

Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση για κάτι που έκανε το παιδί ή ως κίνητρο για να καταναλώσει κάποιο άλλο τρόφιμο, αφού με αυτόν τον τρόπο θα τα καταστήσετε περισσότερο ελκυστικά. Τέλος, φροντίστε να περιορίσετε τη διαθεσιμότητα γλυκών στους χώρους όπου έχει πρόσβαση το παιδί σας, ώστε να μειώσετε την έκθεσή του στους εν λόγω «πειρασμούς».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr