Κατά τη διάρκεια της νηστείας, η αποφυγή της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσληψης ασβεστίου, το οποίο είναι

ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που προστατεύει την υγεία των οστών και συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η σύσπαση των μυϊκών και νευρικών ινών.

Συνεπώς, είναι σημαντικό για όσους νηστεύουν -και ειδικότερα εκείνους που τηρούν 40ήμερη νηστεία-, να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση φυτικών πηγών ασβεστίου, ώστε να πετύχουν ικανοποιητικά επίπεδα πρόσληψης. Σε αυτές, περιλαμβάνονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί, όπως τα φασόλια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι. Επιπλέον, μια εναλλακτική πηγή ασβεστίου είναι και τα εμπλουτισμένα φυτικά ροφήματα από ξηρούς καρπούς, αρκεί να επιλέγονται προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Από την άλλη, ορισμένες συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού βαθμού απορρόφησης ασβεστίου. Ειδικότερα, συστήνεται περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, καθώς η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρυθμό αποβολής ασβεστίου από τα ούρα. Αντίστοιχα, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση πηγών ασβεστίου μαζί με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, όπως το τσάι, η σοκολάτα, το σπανάκι, τα παντζάρια, οι μπάμιες, οι φράουλες, τα αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα και τα προϊόντα σόγιας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr