Πώς να περιορίσετε τη ζάχαρη που καταναλώνει το παιδί σας

Η κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά, λόγω της ευρείας χρήσης της σε τυποποιημένα τρόφιμα και ροφήματα που οι καταναλωτές επιλέγουν με μεγάλη συχνότητα.
Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας και υπερβάλλοντος σωματικού βάρους. Επιπλέον, η ζάχαρη, δεν παρέχει στον οργανισμό θρεπτική αξία, πέρα από την ενέργεια που αποδίδει, προσφέροντας ουσιαστικά αυτό που ονομάζουμε «κενές θερμίδες», ενώ τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή, συνήθως αντικαθιστούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνολική ποιότητα της διατροφής του παιδιού.

Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες συμβουλές προκειμένου να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης και προστιθέμενων σακχάρων που καταναλώνει το παιδί σας:
Γλυκά: Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, ζαχαρωτών και τυποποιημένων προϊόντων όπως σοκολάτες, κέικ, κρουασάν, μπισκότα και γλυκά αρτοσκευάσματα. Προτιμήστε να προσφέρετε στο παιδί σας κάποιο σπιτικό γλυκό που έχετε παρασκευάσει εσείς, με προσθήκη λιγότερης ζάχαρης.

Γάλα & γιαούρτι: Αποφύγετε τα έτοιμα σοκολατούχα γάλατα και τα επιδόρπια γιαουρτιού με διάφορες γεύσεις, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα πρόσθετων σακχάρων. Επιλέξτε λευκό γάλα και γιαούρτι χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη. Ειδικότερα για το γιαούρτι, μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων ώστε να το «γλυκάνετε».

Δημητριακά: Αποφύγετε τα «παιδικά» δημητριακά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εναλλακτικά, επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης, όπως νιφάδες βρώμης ή μούσλι και προσθέστε κομμάτια φρούτων ή λίγο μέλι για να τα κάνετε πιο γλυκά.

Αναψυκτικά & χυμοί: Επιλέξτε το νερό ως το βασικότερο ρόφημα που καταναλώνει το παιδί σας και αποφύγετε αναψυκτικά, συσκευασμένους χυμούς φρούτων, νέκταρ και φρουτοποτά.

Ετικέτες τροφίμων: Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να αποφύγετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή πρόσθετα σάκχαρα. Να θυμάστε ότι τα συστατικά του τροφίμου αναγράφονται στην ετικέτα με φθίνουσα σειρά ξεκινώντας από εκείνα που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ακόμη, μετατρέψτε τα γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα σε κουταλάκια του γλυκού, ώστε να έχετε οπτική εικόνα της ποσότητας (5 γραμμάρια = 1 κουταλάκι του γλυκού).

«Κρυφή» ζάχαρη: Μην ξεχνάτε πως η ζάχαρη και τα απλά σάκχαρα μπορεί να αναγράφονται στην ετικέτα του τροφίμου με διάφορες ονομασίες. Συνεπώς, αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων που περιέχουν συστατικά όπως γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, ιμβερτοσάκχαρο, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη, μελάσα, πετιμέζι, σακχαρόζη, τροποποιημένο άμυλο, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, σιρόπι καλαμποκιού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr