Πώς να σταματήσετε τη δυσπεψία τώρα το Πάσχα!

Το Πάσχα είναι η εποχή που μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία από τα αγαπημένα σας παραδοσιακά φαγητά: ζεστά τσουρέκια, πασχαλινά αυγά και κέικ φρούτων σε αφθονία! Αλλά υπάρχει ένας παραβάτης που μπορεί να σας κάνει να πιάσετε το στήθος σας από την καούρα.

Αυτός ο παραβάτης είναι η σοκολάτα!

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υπερβολική ποσότητα σοκολάτας είναι μια από τις κύριες αιτίες της καούρας και της δυσπεψίας, και περισσότερο από ποτέ το Πάσχα. Ο σύμβουλος γαστρεντερολόγο, κ. Mark Cox , ο οποίος ασκεί το επάγγελμά του μέσα και γύρω από διάφορα νοσοκομεία του Μπέρμιγχαμ, μας εξηγεί πώς να αποφύγουμε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε πραγματικά τα πασχαλινά αυγά και φέτος!

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπεψίας;

Πρώτον, υπάρχουν διάφορα κοινά συμπτώματα δυσπεψίας που πρέπει να γνωρίζετε:

καούρα: αίσθημα καύσου στο στήθος που μπορεί να είναι επώδυνο.

Συνήθως εμφανίζεται μετά το φαγητό, αισθάνεστε άβολα  ή και ναυτία
αίσθημα πλήρους φουσκώματος
ρέψιμο
σας ανεβαίνει τροφή ή υγρά με άσχημη γεύση

Τι ακριβώς είναι η δυσπεψία;
Η δυσπεψία έχει συμπτώματα που αποδίδονται στον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό έντερο. Τα συμπτώματα συνήθως προκαλούνται από το φαγητό ή το ποτό, το οποίο στη συνέχεια προκαλεί το αίσθημα ναυτίας ή την αίσθηση της υπερβολικοού κορεσμού. Αυτό το αίσθημα είναι γενικά άβολο και η καούρα και η παλινδρόμηση οξέος είναι συχνά συνοδά συμπτώματα.

Τι προκαλεί τη δυσπεψία ;
Η δυσπεψία συνήθως προκαλείται από μία από τις ακόλουθες καταστάσεις: νόσο παλινδρόμησης οξέος , γαστρίτιδα (φλεγμονή στο στομάχι) ή έλκη είτε στο στομάχι είτε στο λεπτό έντερο.

Το οξύ του στομάχου μας είναι αρκετά ισχυρό υλικό και μπορεί να λειτουργήσει μέσω των τροφών που τρώμε πολύ γρήγορα! Εξαιτίας αυτού, το στομάχι μας έχει ένα φυσικό αμυντικό σύστημα έναντι του οξέος, αλλά εάν αυτό καταστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο, τότε μπορεί να προκύψουν αυτά τα προβλήματα και τα συμπτώματα.

Ο οισοφάγος, από την άλλη, είναι διαφορετικός. Δεν έχει φυσική προστασία που σημαίνει ότι οποιοδήποτε οξύ που βγαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο θα προκαλέσει αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα. Υπάρχουν επίσης βακτήρια γνωστά ως ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που βρίσκονται στο στομάχι. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία στο στομάχι, να προκαλέσουν βλάβη από το οξύ και να προκαλέσουν συμπτώματα.

Το άγχος μπορεί να είναι μια πιθανή πυροδότηση συμπτωμάτων. Ωστόσο, ορισμένα άλλα πράγματα που γνωρίζουμε ότι μπορούν σίγουρα να αυξήσουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι περιλαμβάνουν το κάπνισμα , την κατανάλωση φρουτοχυμών και όξινων ποτών όπως το κρασί και την κατανάλωση πικάντικων φαγητών.

Υπάρχουν αιτίες δυσπεψίας που ίσως οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ;
Στο κάτω μέρος του οισοφάγου, υπάρχει ένας μυς που εμποδίζει την παλινδρόμηση οξέος . Όταν πίνουμε αλκοόλ, αυτός ο μυς χαλαρώνει και γι’ αυτό το αλκοόλ είναι έναυσμα για τη δυσπεψία.  Η κατανάλωση πολλής σοκολάτας μπορεί επίσης να το κάνει αυτό. Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, τρώνε σοκολάτα πριν πάνε για ύπνο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές καούρες .

Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, ίσως είναι καλύτερο να παρακάμψετε αυτά σοκολατένια πασχαλινά αυγά πριν τον ύπνο !

Τι γίνεται με το αλκοόλ;

Κάθε αλκοολούχο ποτό θα χαλαρώσει το κάτω μέρος του οισοφάγου και θα αυξήσει την πιθανότητα παλινδρόμησης, αλλά τα ανθρακούχα ποτά, είναι πιο πιθανό να το προκαλέσουν από ότι τα οινοπνευματώδη – ειδικά όταν πίνονται σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, ο ιατρικός μύθος ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονιάκ για να τακτοποιήσετε το στομάχι σας δεν ισχύει!

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να αποφύγουν τη δυσπεψία αυτό το Πάσχα ;
Η αποφυγή αλκοόλ και σοκολατένιων αυγών την περίοδο του Πάσχα δεν είναι εύκολο κατόρθωμα! Αλλά υπάρχουν τρόποι γύρω από αυτό.

Το να τρώτε και να πίνετε αρκετές ώρες πριν πάτε για ύπνο είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, καθώς και να τηρείτε μικρά αλλά συχνά γεύματα. Αν όμως διαπιστώσετε ότι έχετε παλινδρόμηση οξέος κυρίως τη νύχτα, δοκιμάστε να σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά και να κρατήσετε το σώμα σας ελαφρώς όρθιο. το αποτέλεσμα της βαρύτητας θα βοηθήσει στη μείωση του οξέος που ανεβαίνει από το στομάχι σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία εάν την πάθετε;
Υπάρχουν διάφορα σύγχρονα φάρμακα στην αγορά

Ομεπραζόλη : αυτό το φάρμακο είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο και είναι μια μορφή PPI (αναστολείς αντλίας πρωτονίων). Αυτά τα φάρμακα έχουν αλλάξει τη διαχείριση της δυσπεψίας μειώνοντας την παραγωγή οξέος δραματικά.
Αναστολείς H2 : μια ομάδα φαρμάκων που μειώνουν την ποσότητα του οξέος που παράγεται στο στομάχι. Τύποι όπως η ρανιτιδίνη λειτουργούν μάλλον καλά.
Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή : τα περισσότερα από αυτά είναι μόνο αντιόξινα: εξουδετερώνουν το οξύ του στομάχου αλλά μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό για τη δυσπεψία, την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος ;
Εάν υποφέρετε από καούρα τακτικά, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να κάνετε έλεγχο.

Εάν μετά από δύο εβδομάδες αλλαγής τρόπου ζωής και διατροφής και μια σύντομη θεραπεία ή φάρμακο δεν βλέπετε αποτέλεσμα, τότε μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε άλλες μορφές θεραπείας με έναν ειδικό γιατρό.

 

Ο Δρ Mark Cox είναι ένας έμπειρος σύμβουλος γαστρεντερολόγος που αντιμετωπίζει τακτικά περίπλοκες περιπτώσεις δυσπεψίας και καούρας.