Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο στην προετοιμασία γευμάτων.

Συχνά όμως, διατυπώνονται ανησυχίες και επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφάλειά του και την επίδραση της χρήσης του στη θρεπτική αξία των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, δε φαίνεται να προκύπτει κίνδυνος για την  υγεία από την έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, που προέρχονται από πιθανές διαρροές. Βέβαια, είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας αναφορικά με τη λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων, καθώς και να χρησιμοποιούνται κατάλληλα σκεύη.

Όσον αφορά στη θρεπτική αξία των τροφίμων, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν πως η απώλεια απαραίτητων συστατικών είναι μεγαλύτερη σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται φούρνος μικροκυμάτων για το ζέσταμα ή την προετοιμασία του φαγητού. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διατήρηση βιταμινών και φυτοχημικών συστατικών που είναι «ευαίσθητα» στη θερμότητα, καθώς ο χρόνος μαγειρέματος είναι μικρότερος.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ποιότητα ενός γεύματος δεν εξαρτάται μόνο από τον τρόπο μαγειρέματος αλλά και από τη σύστασή του. Συνεπώς, θα λέγαμε πως είναι πολύ διαφορετικό -και σαφώς προτιμότερο- ο φούρνος μικροκυμάτων να χρησιμοποιείται για το ζέσταμα μαγειρεμένου σπιτικού φαγητού, παρά για το μαγείρεμα έτοιμων κατεψυγμένων γευμάτων, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά, θερμίδες, αλάτι και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr