Πώς ο καφές σχετίζεται με μείωση του κινδύνου κατάθλιψης

Ο καφές αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενου εκτεταμένου ερευνητικού ενδιαφέροντος, λόγω των θετικών επιδράσεων στην υγεία και ιδιαιτέρως στην εγκεφαλική μας λειτουργία.

Για αυτό και δεν είναι λίγες οι στιγμές εκείνες που η διάθεσή μας είναι «πεσμένη» και αναζητούμε καταφύγιο σε μια κούπα ζεστό στιγμιαίο καφέ ή σε ένα frappé. Αυτό λοιπόν δεν οφείλεται μόνο στη συναισθηματική και ψυχολογική μας σύνδεση με το αγαπημένο μας ρόφημα.

Για του λόγου το αληθές, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mol Nutr Food Res, η οποία αποτέλεσε μια συστηματική ανασκόπηση παλαιοτέρων μελετών παρατήρησης, διερευνήθηκε η σχέση της κατανάλωσης ροφημάτων όπως ο καφές με τον κίνδυνο εμφάνιση κατάθλιψης.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ πιο συχνά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, η μελέτη αυτή καταδεικνύει μια προστατευτική επίδραση του καφέ απέναντι στον κίνδυνο της κατάθλιψης, ωστόσο χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω ο ακριβής μηχανισμός.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ένα είδος καφέ ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας είναι ο στιγμιαίος καφές. Είτε ζεστός είτε κρύος (frappé) αποτελεί μια σημαντική πηγή καφεΐνης που είναι το βασικό συστατικό που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Για την ακρίβεια φαίνεται ότι η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων, νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων.

Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, 75 mg καφεΐνης συνδέονται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ που περιέχει 3 γραμμάρια καφέ θα μας δώσει 110 mg καφεΐνης, ενώ ένας frappé περίπου 300 ml με 4 γρ. καφέ θα δώσει 160 mg.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr