Πώς ο σωματότυπος «μήλο» ή «αχλάδι» επηρεάζει την υγεία

Ο σωματότυπος αποτελεί για τους περισσότερους ένα χαρακτηριστικό της εξωτερικής εμφάνισης και αξιολογείται με αισθητικά κριτήρια. Ωστόσο, γνωρίζουμε πλέον πως η κατανομή του λίπους στο σώμα, που καθορίζει και το σωματότυπο του ατόμου, αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας.

Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σώματος, τα δύο κυριότερα είδη είναι το «μήλο» και το «αχλάδι». Ο σωματότυπος «μήλο» εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Αντίθετα, στις γυναίκες συναντάμε συχνότερα το σωματότυπο «αχλάδι», όπου παρατηρείται μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στην περιοχή των γλουτών και μηρών και μικρότερη στη μέση.

Η αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, γνωστή και ως «κεντρική» παχυσαρκία, συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έτσι, άτομα που έχουν την «τάση» να συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά θα πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Επιπλέον, είναι χρήσιμο, εκτός από το βάρος να αξιολογούν και την περιφέρεια μέσης, που αποτελεί σημαντικό δείκτη για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr