Πώς ο στιγμιαίος καφές μπορεί να γίνει ο καφές τη δίαιτάς σας

Μπαίνοντας πια στους ζεστούς μήνες του χρόνου, η ανάγκη για καθημερινές ανάσες δροσιάς μέσα από την κατανάλωση κρύων ροφημάτων είναι μεγάλη.

Ωστόσο, πολλές φορές αυτά ενδέχεται να περιέχουν ζάχαρη και λιπαρά, προσδίδοντας ύπουλες θερμίδες στο ημερήσιο ενεργειακό μας ισοζύγιο, με αποτέλεσμα να λειτουργούν αντίστροφα όσον αφορά τόσο την υγεία όσο και το βάρος μας. Προς την κατεύθυνση αυτή ένα θέμα που τίθεται το καλοκαίρι είναι ο κρύος καφές.

Ο καφές αποτελεί για πολλούς ένα αγαπημένο ρόφημα. Ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες, αν δεν προσέξουμε και επιλέξουμε είδη καφέ με πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη, τότε δεν μιλάμε θερμιδικά για ροφήματα αλλά για γεύματα. Έτσι ένας freddo cappuccino σαφέστατα και είναι επιβαρυμένος λόγω της κρέμας του και αν προσθέσουμε και ζάχαρη θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα μικρό γεύμα. Αν τώρα μιλήσουμε για ένα ρόφημα καφέ τύπου chino ή ένα καφέ freddo capuccino με φυτική κρέμα, αυτός μπορεί να ξεπερνάει τις διακόσιες και να φτάνει μέχρι και τις τετρακόσιες θερμίδες, δίνοντάς μας παράλληλα πολύ λίπος και ζάχαρη.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο στιγμιαίος καφές και αν μιλήσουμε για κρύο στιγμιαίο, ο γνωστός μας frappe. Ο στιγμιαίος καφές, δεν απαιτεί πολύ γάλα ή αφρόγαλα ή κάποια κρέμα από γάλα για να καταναλωθεί. Το γεγονός αυτό του δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη καφέ όπως ο φρέντο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με φυτικές κρέμες ή άλλα πρόσθετα λιπαρά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η βασική θερμιδική επιβάρυνση σε έναν καφέ είναι το γάλα στις διάφορες μορφές του, τότε εύκολα διαφαίνεται ότι ο frappé θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που προσέχουν το βάρος τους.

Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει για όλα τα είδη καφέ, η ζάχαρη που θα βάλουμε προσδίδει επιπλέον θερμίδες, που αντιστοιχούν σε είκοσι ανά κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Κατά συνέπεια όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο, ενώ και η χρήση κάποιου γλυκαντικού όπως η στέβια αντί για ζάχαρη θα μπορούσε να μας γλιτώσει από τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr