Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητα, όχι μόνο για το βρέφος, αλλά και για τη μητέρα,

με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία να αναδεικνύει συνεχώς τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη του, καθώς και να διευρύνει όλο και περισσότερο το φάσμα των ευεργετικών του δράσεων.

Σε αυτές, περιλαμβάνεται και η ταχύτερη επαναφορά στο βάρος που είχε η μητέρα πριν την εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, ο θηλασμός, δεδομένου ότι αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις της μητέρας, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια των «κιλών της εγκυμοσύνης», αρκεί βέβαια να συνδυαστεί με ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.

Σε γενικές γραμμές, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη της μητέρας κατά περίπου 500 θερμίδες ανά ημέρα. Αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, πως αν αυτές οι επιπλέον θερμίδες δεν αναπληρώνονται από υψηλότερη κατανάλωση τροφής, τότε μπορεί να δημιουργηθεί το απαραίτητο ενεργειακό έλλειμα, που θα οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια βάρους. Από την άλλη, ο οργανισμός κινητοποιεί το σωματικό λίπος που είχε αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τις ανάγκες του θηλασμού, γεγονός που διευκολύνει περαιτέρω την απώλεια κιλών.

Σε κάθε περίπτωση, οι θηλάζουσες μητέρες δε θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά περιοριστικές δίαιτες, αφού η υπερβολική μείωση της ενεργειακής πρόσληψης μπορεί να ελαττώσει την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος ή να οδηγήσει σε διακοπή του θηλασμού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr