Πώς ο ύπνος μπορεί να γίνει εχθρός ή σύμμαχος του βάρους σας

Όλο και περισσότερα γίνονται τα ευρήματα μελετών που υποστηρίζουν ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα υγιές βάρος αλλά και για να ενισχύσει την προσπάθεια των ατόμων που εφαρμόζουν προγράμματα απώλειας βάρους.

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Colorado στις ΗΠΑ υποστήριξε ότι τα άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς τείνουν να τρώνε περισσότερο οδηγώντας σε αύξηση του βάρους τους.
Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που κοιμόνταν 5 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας για μια εβδομάδα αύξησαν το βάρος τους κατά 0,8 κιλά εάν είχαν χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο φαγητό.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η μείωση των ωρών του βραδινού ύπνου από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αλλά φαίνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί τα άτομα στο να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που πραγματικά χρειάζονται λόγω αφύπνισης.

Έτσι, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος φαίνεται να συμβάλλει στην προσπάθεια των ατόμων για την απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Επομένως, ο ύπνος δεν αποτελεί μόνο απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για την υγεία των ενηλίκων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr