Το έλκος του στομάχου αποτελεί ένα νόσημα του πεπτικού συστήματος, που ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν εμφάνιση κοιλιακού άλγους, συχνά μετά την πρόσληψη τροφής.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλκος στο δωδεκαδάκτυλο, δηλαδή το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, ο πόνος εμφανίζεται μετά από πολύωρη νηστεία και υποχωρεί με τη λήψη τροφής.

Η κυριότερη αιτία εμφάνισης έλκους είναι η μόλυνση από το βακτήριο Helicobacter pylori, ενώ ορισμένα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, όπως το ψυχοσωματικό στρες, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η εκτεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και άλλων αναλγητικών, αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Αναφορικά με τη διατροφική αντιμετώπιση του έλκους, ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποφευχθεί η πολύωρη νηστεία και κατ’ επέκταση η εμφάνιση συμπτωμάτων σε περιπτώσεις έλκους στο δωδεκαδάκτυλο. Παράλληλα, η εν λόγω συνήθεια συμβάλλει και στην καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος πείνας, γεγονός που αποτρέπει την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων με αυξημένη ποσότητα τροφής, η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά ως προς το έλκος του στομάχου.

Συνεπώς, αν πάσχετε από έλκος φροντίστε να διαμοιράζετε την τροφή σας μέσα στη μέρα, στοχεύοντας σε 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Επιπλέον, η αργή και σχολαστική μάσηση της τροφής και η αποφυγή κατάκλισης ή έντονης άσκησης αμέσως μετά τα γεύματα, αποτελούν πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης πόνου και δυσφορίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr