Πώς συνδέεται η διατροφή με τους πόνους περιόδου

Οι πόνοι περιόδου ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους για μία ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τη λύση στο πρόβλημα δίνουν τα παυσίπονα και ειδικότερα τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν πως ορισμένα συστατικά της διατροφής είναι πιθανό να δρουν βοηθητικά.

Ειδικότερα, έχει φανεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται σε λιπαρά ψάρια, θαλασσινά και ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους, μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα, εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Αντίστοιχα, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και τροφίμων που συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, όπως τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά, όπως και η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου, που είναι απαραίτητο για τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετισθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης δυσμηνόρροιας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr