Πώς συνδέονται τα λιπαρά των γαλακτοκομικών με διαβήτη

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια επιστημονική «διαμάχη» αναφορικά με τις επιδράσεις των λιπαρών των γαλακτοκομικών προϊόντων στην

υγεία, καθώς ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι πιθανόν να είναι περισσότερο ωφέλιμα, παρά επιβαρυντικά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών παραμένουν αντικρουόμενα και οι ειδικοί διχασμένοι.

Νέα ανασκόπηση, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, εξετάζει τη σχέση της κατανάλωσης λιπαρών από γαλακτοκομικά προϊόντα με την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 16 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 63.682 ενήλικες.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν πως οι εθελοντές που είχαν υψηλότερα επίπεδα μεταβολικών δεικτών που συνδέονται με την κατανάλωση λιπαρών από γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν χαμηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου. Ειδικότερα, οι ενήλικες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις των εν λόγω δεικτών στο αίμα, φάνηκαν να έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μέσα σε διάστημα 20 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και οι δείκτες που αξιολογήθηκαν είναι πιθανό να επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες πέρα από την κατανάλωση λιπαρών από γαλακτοκομικά προϊόντα, εν τούτοις φαίνεται ότι το λίπος των γαλακτοκομικών δε συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Κλείνοντας, αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων και σχολιάζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης των οδηγιών που συστήνουν επιλογή άπαχων γαλακτοκομικών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr