Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Προμηθεύουν τον οργανισμό μας με ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που συμβάλουν στην καλή υγεία και την καθημερινή μας ευεξία.

Παράλληλα μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρούμε και ένα υγιές σωματικό βάρος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, τα οποία μας βοηθούν να μην πεινάμε και να χορταίνουμε καλύτερα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους.

Βασικό τους συστατικά είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες αργής πέψης και απορρόφησης, ενώ εμπεριέχουν και σημαντικά ποσά φυτικών ινών. Τα εν λόγω συστατικά συμβάλλουν στην ομαλή μεταγευματική απόκριση του σακχάρου και δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις αυτού μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος με δημητριακά ολικής άλεσης, Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χορταίνουμε πιο εύκολα και καλύτερα και να αποφεύγουμε το ακατάστατο τσιμπολόγημα στο υπόλοιπο της ημέρας. Φυσικά εκτός από το όφελος σε επίπεδο κορεσμού, που αναφέρθηκε παραπάνω, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και την πρόληψη της εμφάνισης δυσκοιλιότητας, ένα πρόβλημα που μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Παράλληλα οπλίζουν τον οργανισμό και το μεταβολισμό μας με ιδιαίτερα πολύτιμα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα οποία αποτελούν συστατικά κλειδιά για τις περισσότερες μεταβολικές μας λειτουργίες. Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β αποτελούν μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσα από τη διατροφή, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τις συνθέσει. Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Καθεμιά από τις παραπάνω βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας..

Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, που λαμβάνονται μέσω της τροφής, για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως προαναφέρθηκε αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμινών συμπλέγματος Β. Ενδεικτικά παρακάτω παρατίθεται ένας συνοπτικός πίνακας με την περιεκτικότητα σε βιταμίνες συμπλέγματος Β ενός τυπικού πρωινού που περιλαμβάνει 125 ml αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μερίδα 30 γραμμαρίων γνωστής μάρκας δημητριακών ολικής αλέσεως:

Βιταμίνη
συμπλέγματος Β
Περιεκτικότητα
ανά 30 γραμμάρια δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης + 125ml αποβουτυρωμένο γάλα
Ποσοστό
Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης που καλύπτεται
Ριβοφλαβίνη (B2) 0,68mg 49%
Νιασίνη 4.92mg 31%
Βιταμίνη B6 0.48mg 34%
Φολικό οξύ 59,9μg 30%
Παντοθενικό οξύ 2,24 mg 37 %

Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του ωματικού μας βάρους. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι χρειάζεται σωστή επιλογή δημητριακών, ούτως ώστε να πληρούν τις ως άνω προδιαγραφές, να έχουν χαμηλά λιπαρά και φυσικά να είναι ολικής. Για καλύτερο λοιπόν αποτέλεσμα φροντίστε να επιλέξτε δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης που συνδυάζουν και σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης στη διατροφή σας. Η παρουσία της βρώμης ολικής άλεσης θα προσδώσει στο δημητριακά μας και κάποια ποσά πρωτεΐνης, που μαζί με όλα όσα αναφέρθηκαν θα μας προσφέρουν εύκολο κορεσμό. Είτε λοιπόν ως πρωινό μαζί με το γάλα σας είτε ως ένα ελαφρύ βραδινό με ένα γιαούρτι μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύμμαχο στην απώλεια αλλά και τη διατήρηση του βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr