Πώς τα καυτερά φαγητά σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients, δείχνει ότι η κατανάλωση καυτερών φαγητών είναι πιθανό να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.582 ενήλικες, άνω των 55 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν καθημερινά καυτερές πιπεριές. Συνολικά, παρατηρήθηκε ταχύτερη έκπτωση της νοητικής λειτουργίας και της μνήμης στους ενήλικες που κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα από 50 γραμμάρια καυτερής πιπεριάς, φρέσκιας ή αποξηραμένης. Μάλιστα, η έκπτωση της νοητικής λειτουργίας βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη σε άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη, βασικό συστατικό τα καυτερής πιπεριάς, μπορεί να ασκεί ωφέλιμη δράση στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο τα ευρήματα της παρούσας μελέτης αναδεικνύουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τη νοητική λειτουργία. Κλείνοντας, σχολιάζουν ότι τα άτομα χαμηλού σωματικού βάρους ενδεχομένως παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη δράση της καψαϊκίνης.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr