Πώς τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επηρεάζουν την ανάγκη μας για γλυκιά γεύση

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες απόψεις ανακυκλώνονται στα ΜΜΕ και κυρίως στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επηρεάζουν την ανάγκη ενός ανθρώπου για γλυκό και κατ’ επέκταση το βάρος μας.

Με δεδομένο το γεγονός όμως ότι μεγάλος αριθμός από αυτές δεν βασίζονται σε πραγματικά επιστημονικά στοιχεία και συμπεράσματα επιστημονικών μελετών, δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια σημαντική επιστημονική ανασκόπηση από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Bristol.

Με στόχο λοιπόν την παροχή απαντήσεων με βάση επιστημονικά τεκμήρια, η εν λόγω ανασκόπηση εξέτασε τη μέχρι σήμερα διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το πώς η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών επηρεάζει το βάρος μας, καθώς επίσης και την ανάγκη μας για γλυκιά γεύση. Οι επιστήμονες κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα :

• Η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να έχει σε κάποιο βαθμό το πλεονέκτημα της ικανοποίησης της επιθυμίας για γλυκύτητα.

• Η μειωμένη ενεργειακή περιεκτικότητα σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες που αντί για ζάχαρη έχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική θερμιδική πρόσληψη μέσα στην ημέρα και, κατ’ επέκταση σε καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

• Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις σε μελέτες σε ανθρώπους σχέση με την άποψη ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να διαταράσσουν τη διατροφική συμπεριφορά απέναντι στη γλυκιά γεύση και τον έλεγχο της πρόσληψης ενέργειας στους ανθρώπους.

Με βάση λοιπόν τις υπάρχουσες επιστημονικές ενδείξεις η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών στη θέση της ζάχαρης στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική ως μέρος ενός προγράμματος αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς και καλύτερης διαχείρισης του σωματικού βάρους.

Όπως οι ειδικοί επισημαίνουν, σαφέστατα και δεν αποτελούν τη μοναδική λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Ωστόσο η ένταξη τροφίμων και ποτών που τα περιέχουν στη διατροφή μας μπορεί να είναι μεταξύ των πολλών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται στις προσπάθειες διαχείρισης βάρους, που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την απόλαυση των γλυκών γευστικών τροφών με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr