Πώς θα αντιμετωπίσει διατροφικά μία έγκυος τις πρωινές ναυτίες

Η πρωινή ναυτία είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό γυναικών, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Αν και δεν είναι επικίνδυνη για το έμβρυο, η ναυτία μπορεί να επηρεάσει αρνητική τη διαιτητική πρόσληψη της εγκύου, καθώς και να διαταράξει την καθημερινότητά της υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής.

Αν και η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους, με εξαίρεση τα περιστατικά υπερέμεσης κύησης, μιας σπανιότερης διαταραχής που απαιτεί κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών.

Σε γενικές γραμμές, οι έγκυοι που παρουσιάζουν ναυτία είναι σημαντικό να μην παραμένουν για πολλές ώρες νηστικές, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αντίθετα, συστήνεται μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της μέρας. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής ενυδάτωση μέσα από συχνή πρόσληψη μικρής ποσότητας υγρών, κατά προτίμηση μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με αυτά.

Από την άλλη, έχει φανεί πως η κατανάλωση ενός στεγνού αμυλούχου τροφίμου όπως οι φρυγανιές, τα κράκερ ή τα παξιμάδια αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά, ενώ όταν το φαγητό καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου είναι καλύτερα ανεκτό. Τέλος, προτείνεται η αποφυγή λιπαρών, τηγανιτών και πικάντικων φαγητών, καθώς και τροφίμων με έντονη μυρωδιά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν το αίσθημα ναυτίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr