Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα γαστρεντερικό πρόβλημα που «ταλαιπωρεί» πολλά παιδιά και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Σε πολλές περιπτώσεις, βασική αιτία εμφάνισης της διαταραχής είναι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, με τη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Έτσι, εάν το παιδί σας εμφανίζει δυσκοιλιότητα, ένα από τα πρώτα «μέτρα» που θα πρέπει να λάβετε είναι η ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών. Για να επιτευχθεί αυτό, προτείνεται ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου με λαχανικά, φρούτα -κατά προτίμηση ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμών- και όσπρια, καθώς και η επιλογή προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων. Ακόμη, είναι σημαντικό η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών να γίνει σταδιακά, ειδικά σε περιπτώσεις όπου είναι πολύ χαμηλή.

Από την άλλη, η ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών δε μπορεί να «δουλέψει» από μόνη της, εάν δε συνοδεύεται και από επαρκή κατανάλωση νερού και υγρών, καθώς η συνεργιστική τους δράση συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας. Συνεπώς, η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί εξίσου σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού η αύξηση των φυτικών ινών μπορεί τελικά να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε υγρά. Φροντίστε, λοιπόν, το παιδί σας να καταναλώνει αυξημένες ποσότητες υγρών καθημερινά, επιλέγοντας ως κύριο μέσο ενυδάτωσης το νερό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr