Οι καούρες αποτελούν το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου. Συνήθως εμφανίζονται μετά την κατανάλωση φαγητού, προκαλώντας δυσφορία στο άτομο, ενώ συχνά συνοδεύονται και από πόνο.

Η συνήθης αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων ή διαλυμάτων για την ανακούφιση του δυσάρεστου αισθήματος «καψίματος». Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής, μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση καούρας ή να μειώσουν τη συχνότητα των επεισοδίων.

Στην προσπάθεια αυτή, βασικό βήμα είναι η απώλεια βάρους σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, καθώς το αυξημένο βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Από την άλλη, η κατανομή της τροφής σε μικρά και συχνά γεύματα μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, μειώνοντας τον όγκο των επιμέρους γευμάτων.

Όσον αφορά στη σύσταση των γευμάτων, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης πλούσιων σε λίπος τροφίμων, όπως για παράδειγμα τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα τηγανιτά και τα έτοιμα προϊόντα ζύμης. Ακόμη, προτείνεται η αποφυγή της κατανάλωσης αναψυκτικών, ανθρακούχων και αλκοολούχων ποτών, χυμών εσπεριδοειδών, καφέ, σοκολάτας, πικάντικων φαγητών και μυρωδικών όπως ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Τέλος, είναι σημαντικό τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα μετά τα γεύματα, αλλά και το ξάπλωμα για 2-3 ώρες μετά τα γεύματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr