Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος η οποία χαρακτηρίζεται από μια μικρή διατροφική απελευθέρωση, οπότε και οι περισσότεροι ασχολούνται λιγότερο με θέματα υγείας.

Ένα από αυτά είναι και η υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο για κάποιον που έχει υψηλή χοληστερόλη είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες βασικές διατροφικές προσαρμογές, ούτως ώστε να συνδυαστεί το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να εντοπίσουμε κάποιες αγαπημένες γεύσεις του καλοκαιριού που πραγματικά μπορεί να απογειώσουν τη χοληστερίνη σας.
Ας δούμε ποιες είναι αυτές :

• Παγωτό.
Ίσως η μεγαλύτερη παγίδα. Αγαπημένη γεύση, που αποτελεί ένα κλασσικό καταφύγιο δροσιάς στη διατροφή μας. Παρολαυτά, λόγω του γάλακτος , του αυγού και της σοκολάτας που μπορεί να περιέχει, αποτελεί μια πηγή κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Ιδιαιτέρως το παρφέ.

• Κόκκινο κρέας
Το μπάρμπεκιου με διάφορα κρεατικά, κιμά, μπριζόλες, καλαμάκια κ.α., μπορεί αν γίνεται συχνά να απογειώσει τη χοληστερόλη σας. Κι αυτό καθώς το μοσχάρι και το χοιρινό είναι πολύ πλούσια σε κορεσμένα κυρίως λιπαρά αλλά και χοληστερόλη.

• Ποπ κορν στο σινεμά
Το βούτυρο μυρίζει από μακριά όταν παίρνετε ένα ποπ κορν στο σινεμά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βούτυρο σημαίνει πολλά επιβαρυντικά για τη χοληστερόλη μας κορεσμένα λιπαρά.

• Θαλασσινά
Καλοκαιράκι, ουζάκι στην παραλία, τηγανιτό καλαμαράκι, γαρίδα και όλα τα παρελκόμενα… Προσοχή όμως γιατί τα θαλασσινά περιέχουν χοληστερόλη.

•Τηγανιτά
Πατάτες τηγανιτές, καλαμαράκια τηγανιτά, κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανιτές αποτελούν για πολλούς βασικά συνοδευτικά στην ταβέρνα. Ωστόσο τα τηγανιτά εμπεριέχουν πολλά trans λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

• Ροφήματα καφέ
Εδώ δεν μιλάμε για τον κλασσικό καφέ αλλά για ροφήματα τύπου fredoccino. Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και αν έχετε υψηλή χοληστερόλη καλό είναι να τα αποφεύγετε.

Στον αντίποδα τώρα είναι σημαντικό να γίνουν οι σωστές επιλογές, ούτως ώστε σας να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας χωρίς να θυσιάσετε την απόλαυση.
Για το λόγο αυτό :

•Συνοδεύετε τα γεύματά σας πάντα με λαχανικά.

•Επιλέξτε περισσότερο κοτόπουλο και ψάρι.

•Αν θέλετε θαλασσινό, επιλέξτε χταπόδι, το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

•Για το παγωτό σας επιλέξτε ένα σορμπέ.

•Έχετε μαζί σας όλη την ημέρα αρκετά φρούτα.

•Έχετε στο πρωινό σας, στην παραλία, τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας, όπως Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β γλυκάνη.
Έχουν ως βασικό δραστικό συστατικό τους τις β γλυκάνες βρώμης, οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr