Η βιταμίνη D αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οστική υγεία, αλλά τελευταία της έχουν αποδοθεί και άλλα σημαντικά οφέλη.

Έχει ονομαστεί και η βιταμίνη του ήλιου, καθώς κύριο γνώρισμά της είναι το ότι μπορεί να συντίθεται από το δέρμα κατά την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ακόμη και σε χώρες με αρκετή ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συχνότητα έλλειψης, λόγω τόσο της αναγκαστική χρήση αντιηλιακών που μειώνει σημαντικά τη σύνθεση βιταμίνη D στο σώμα μας αλλά και της χαμηλής διατροφικής πρόσληψης της τόσο σημαντικής αυτής βιταμίνης.

Για του λόγου το αληθές με βάση τα στοιχεία της μελέτης ΠΑΜΕΔΥ, μιας πολύ σημαντικής μελέτης που έρχεται να αναδείξει τα σημαντικά διατροφικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, η οποία εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της μελέτης ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ ποσοστό της τάξεως του 98 % δεν προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν την εν λόγω βιταμίνη. Καλές πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα γαλακτοκοκομικά, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια. Ωστόσο, μια από τις πιο φυσικές και ασφαλείς στρατηγικές κάλυψης διατροφικών αναγκών του πληθυσμού διεθνών είναι ο εμπλουτισμός τροφίμων (food fortification). Στις ανεπτυγμένες χώρες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι ελλείψεις.

Όσον αφορά ειδικά τη βιταμίνη D ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα καινοτόμο ψωμί για τοστ, που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το οποίο αποτελεί πηγή βιταμίνης D (όπως και σιδήρου, ασβεστίου, και φολικού οξέος).

Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ που περιέχει βιταμίνη D κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια, συμβάλλοντας στην καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων βασικών διατροφικών συστατικών, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr