Πολλοί γονείς, ειδικότερα μικρών παιδιών, συχνά προβληματίζονται για το κατά πόσο το παιδί τους καταναλώνει επαρκείς ποσότητες φαγητού,

προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Η εν λόγω ανησυχία, πολλές φορές οδηγεί σε εντάσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού, με τους γονείς να πιέζουν τα παιδιά να αδειάσουν το πιάτο τους.

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν ένα παιδί καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες, είναι υγιές και ακολουθεί μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, όπως αυτή αξιολογείται από τον παιδίατρο, τότε πιθανότατα λαμβάνει επαρκείς ποσότητες φαγητού και το ενδεχόμενο να παρουσιάζει διατροφικές ελλείψεις είναι μικρό.

Γι’ αυτό το λόγο, οι γονείς θα πρέπει να επικεντρώνονται στην προσφορά υγιεινών επιλογών και ποικιλίας τροφίμων στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα του παιδιού, αφήνοντας όμως εκείνο να επιλέξει τι θα καταναλώσει από αυτά που προσφέρονται και σε τι ποσότητα. Έτσι, θα μάθει να ρυθμίζει σωστά το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση τροφής και διαμορφώνοντας μια υγιή σχέση με το φαγητό, που θα το ωφελήσει βραχυπρόθεσμα άλλα και μακροπρόθεσμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr