Πώς θα βάλετε τα όσπρια στη διατροφή ενός παιδιού

Τα όσπρια αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Ταυτόχρονα, δε θα λέγαμε ότι είναι και τα πιο …αγαπημένα των παιδιών, που συχνά δυσανασχετούν ή αρνούνται να τα καταναλώσουν. Τι θα μπορούσαν όμως να κάνουν οι γονείς προκειμένου να εντάξουν τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών σε τακτική βάση; Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες:

Συνδυάστε τα όσπρια με αγαπημένα τρόφιμα: Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε τις πιθανότητες να τα καταναλώσουν τα παιδιά. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να προσθέσετε φακές στη σάλτσα του κιμά ή πολτοποιημένα όσπρια σε σούπα ή πουρέ λαχανικών.

Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις: Δοκιμάστε μοντέρνες εκδοχές συνταγών με όσπρια, αντί για τις παραδοσιακές σούπες. Μπορείτε, λοιπόν, να ετοιμάσετε μια βελουτέ σούπα από φασόλια ΄΄η φακές, «εναλλακτικά» μπιφτέκια από όσπρια και λαχανικά ή κρύες αρωματικές σαλάτες.

Μην το παρακάνετε με την ποσότητα: Εάν σερβίρετε στο παιδί σας μια μεγάλη μερίδα οσπρίων, ενδεχομένως να το αποθαρρύνετε από το να τα καταναλώσει. Αντίθετα, προσφέροντας αρχικά μικρή ποσότητα, θα δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να ελέγξει την ποσότητα που θα φάει και να εξοικειωθεί σταδιακά με το τρόφιμο.

Δείξτε …επιμονή και υπομονή: Είναι πιθανό να χρειαστούν πολλές επαναλήψεις του ίδιου φαγητού έως ότου το παιδί σας αποφασίσει να το δοκιμάσει. Μην απογοητεύεστε, λοιπόν, από την πρώτη ή δεύτερη φορά που δεν το έφαγα, αλλά επιμείνετε να το προσφέρετε, καθώς είναι πολύ πιθανό να αλλάξει γνώμη.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr