Πώς το άγχος των γονέων συνδέεται με το φαγητό των παιδιών

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood, δείχνει ότι το άγχος των γονέων και η κατάθλιψη, τόσο
κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και πριν το παιδί πάει σχολείο, συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιλεκτικότητας στο φαγητό.

Η επιλεκτικότητα στο φαγητό είναι μια συμπεριφορά που παρουσιάζεται συχνά στα παιδιά και χαρακτηρίζεται από την επίμονη άρνηση κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, γεγονός που προκαλεί αυξημένη ανησυχία στους γονείς. Επιπλέον, έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, αλλά και προβλημάτων που συνδέονται με το σωματικό βάρος και τη συμπεριφορά.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.746 μητέρες και τα παιδιά τους, τα οποία γεννήθηκαν κατά το διάστημα 2002-2006. Αρχικά, ζητήθηκε από τους γονείς να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με στόχο την αξιολόγηση τυχόν συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης, κατά τη διάρκεια της κύησης, το οποίο επανέλαβαν μετά από τρία χρόνια. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού τους στην ηλικία των 3-4 ετών.

Συνολικά, το άγχος της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης και το άγχος και των δύο γονέων κατά την προσχολική περίοδο, βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιλεκτικότητας στο φαγητό στην ηλικία των 4 ετών, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης και το οικογενειακό εισόδημα. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και στην περίπτωση που οι γονείς εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος εμφάνισης επιλεκτικότητας στο φαγητό από τα παιδιά βρέθηκε να είναι αυξημένος, όχι μόνο σε περιπτώσεις κλινικής συμπτωματολογίας αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις εμφάνισης ηπιότερων συμπτωμάτων.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr