Πώς το fast food σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία

Το γρήγορο φαγητό, τύπου fast food, έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί ως βασικός υπαίτιος για την αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως.
Το γεγονός αυτό είναι εν μέρει σωστό, καθώς είναι πλούσιο σε λιπαρά – κυρίως κορεσμένα – αλάτι και θερμίδες, οπότε η υπερκατανάλωση σίγουρα μπορεί να επηρεάσει το βάρος ενός παιδιού. .

Ωστόσο, νέα ερευνητικά στοιχεία έρχονται να δείξουν ότι τελικά το fast food είναι ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, που λέγεται κακές διατροφικές συνήθειες και ξεκινούν από το σπίτι σε νεαρή ηλικία.
Στην εν λόγω μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες και ερωτηματολόγια κατανάλωσης τροφίμων από σχεδόν 4.500 παιδιά, ηλικίας 2 έως 18 ετών, από το 2007 μέχρι το 2010.

Στόχος ήταν να προσδιοριστούν οι παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία. Από τα στοιχεία που προέκυψαν φάνηκε ότι μόλις το 10 % των παιδιών ήταν υπέρβαρα λόγω υψηλής κατανάλωσης fast food.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη συνολική διατροφή ενός παιδιού, καθώς επίσης και τη μείωση της εβδομαδιαίας φυσικής του δραστηριότητας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr