Πώς το μέγεθος της μερίδας επηρεάζει το βάρος των παιδιών

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει ότι η προσφορά μεγαλύτερων μερίδων γευμάτων και σνακ σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 46 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών. Στα παιδιά προσφέρθηκαν όλα τα κυρίως γεύματα και ενδιάμεσα σνακ σε φυσιολογικές μερίδες για διάστημα πέντε ημερών και σε μερίδες μεγαλύτερες κατά 50% για άλλες πέντε ημέρες. Και στις δύο πενθήμερες περιόδους τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να καταναλώσουν όση ποσότητα τροφής επιθυμούσαν. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις βάρους και ύψους και αξιολόγηση της σωματικής δραστηριότητας με χρήση επιταχυνσιομέτρων.

Συνολικά, η προσφορά μεγαλύτερων μερίδων φαγητού οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης τροφής κατά 16% και της πρόσληψης θερμίδων κατά 18%. Επιπλέον, τα παιδιά με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος φάνηκαν να επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από το μέγεθος της προσφερόμενης μερίδας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ποσότητα φαγητού που προσφέρουν στα παιδιά. Ακόμη, σχολιάζουν πως το μέγεθος μερίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των παιδιών, για συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αφού η προσφορά μεγαλύτερης ποσότητας πιθανόν να οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr